Sunday, February 19, 2012

Homemade Jem Strawberry...


Assalamualaikum dan salam di hujung minggu semua....ni satu lg n3 yg dah lapuk yer...strawberry ni beli kt CH masa CNY ari tu...jadi, faham2 sendiri la ye...ekekekekee

Jom kita terus tgk cmner Liza buat jem ni yer...act kan ni pes time Liza buat jem sendiri, suka sgt sbb hubby ngn anak2 cakap sedap....ingatkan susah sgt nk buat, rupanya senang jer...hiiihhi, berbaloi rasanya..

HOMEMADE JEM STRAWBERRY

Bhn2:

1 cawan gula
1 cawan strawberry

- masak bhn2 hingga keluar airnya.
- kalau nk jem yg ada rasa buah sebiji2, masa separuh jalan tu keluarkan buah td.
- bila rasa2 dh pekat sikit, masukkan balik buah td.
- angkat la bila rasa dah cukup kepekatan yg kita nak...


Dah ready utk di mamam...selamat dan suci sbb takde bhn pengawet, perisa dan pewarna tiruan....semuanya asli semata2....hihihihihii


7 comments:

Melly Octaviana said...

Malam Kak Liza.. Keren buat jem strawberry sendiri, Disini buah strawberry mahal jadi nya Melly mah selalu nya beli aja yang dalam botol.. hehe

Qasey Honey said...

asslm kak...lg puas hti kan kalau buat sdri...
lps ni bleh QH pon nk wt sdri gak...
tq kak resepi

wana said...

Emm..mesti sedap ni.. saya dah try wat Jem nenas..ubah suai sikit daripada strawberi..: ANEKA RESEPI TERKINI

Cekgu Maz said...

nampak sedap je...xpenah buat pakai buah strawberry segar...tapi penah buat pakai strawberry kering...sedap juga..hehe

mala said...

bestnya homemade jem :-)

Wani said...

salam kak liza .. sepinya kak liza mana menghilang ni ..ke wani yang menghilang ni hihi ... bestnya homemade jem strawberry tu .. selalu beli je kak liza .. rajin betol kak liza ni

tun_telani said...

betul2. buat sendiri lg suci n murni (tp, tun xpernah buat pun. hihi)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...